zaterdag 26 mei 00:00 uur

zondag 27 mei 20:30 uur
Soosgebouw -

JMTUC-project

Lees de blog die Arjan Plaisier schreef tijdens zijn bezoek in het voorjaar van 2012 aan het project.

Dit project ondersteunt de theologische opleiding tot bachelor niveau van studenten in Zambia. Zij volgen de opleiding tot predikant. Tijdens hun opleiding doen zij werkervaring op en werken zij als predikant in hun eigen thuisomgeving of elders op het platteland van Zambia.

Het JMTUC-project startte in 1951 met de opleiding van predikanten in Madzimoyo, de oostelijke provincie van Zambia. Dit was een vervolg op een training van evangelisten aldaar. Madzimoyo ligt aan de grote E, de grote weg die dwars door Zambia loopt, vlak bij de grens met Malawi. Het college is genoemd naar de eerste predikant in de Reformed Church in Zambia, Justo Mwale, die op 29 september 1929 tot eerste predikant werd bevestigd. In de 70e jaren verhuisde het college naar Lusaka, de hoofdstad van Zambia. En daar werken nu Hermen en Johanneke Kroesbergen mee aan de opleiding tot predikant. Zij schrijven elke week een weblog op de site van Kerk in Actie. De weblog van 19 januari 2012 ging over de stromen van zegen, waar men om gebeden heeft, en die concreet betekende dat men in de stromende regen een feestelijke dienst hield van ongeveer 5 uur, die werd opgeluisterd met de bijdrage van 15 koren. Vieren dat er een nieuwe gemeente wordt gesticht. Cultuurverschillen worden zo wel duidelijk.

In 1989 werd de opleiding verbreed tot ook andere kerken, en deze andere kerken deelden ook in het bestuur van het College. Op dit moment wordt het bestuur gevormd door leden uit de Reformed Church in Zambia, de Church of Central Africa Presbyterian (vanuit de synode van Zambia and Harare), de Uniting Presbyterian Church in Zuid-Afrika en de Reformed Church in Zimbabwe.

Men heeft erg hard gewerkt om de infrastructuur te verbeteren, contacten te leggen met opleidingen elders en om het theologisch niveau te verhogen. Het is nu een van de toonaangevende Theologische faculteiten in Zuid- en Centraal Afrika en wordt gezien als een instituut met hoge kwaliteit. De Theologische opleiding is in 1991 door de ACTEA (Accrediting Council for Theological Education in Africa) geaccrediteerd. In 1997 werd het Bachelor programma geaccrediteerd. In 2008 kreeg het college de status van universiteit en in 2010 is er begonnen met een mastertraject in samenwerking met de Universiteit van Bloemfontein. Studenten komen van heinde en ver, van Zambia, Malawi, Zimbabwe, Botswana en Mozambique en zelfs ene student uit Kenia volgt het onderwijs.

Op de campus van het Justo Mwale Theological University College is een school gebouwd, het ‘Booth Centre for Service and Training’, dat ten dienste staat van de mensen die de opleiding volgen.